Kinderfysiotherapie

Wat als je kind erg onhandig beweegt, moeite heeft met het aanleren van vaardigheden zoals leesbaar schrijven of als baby’tje voornamelijk naar één kant wil kijken? Bij sommige kinderen verloopt de motorische ontwikkeling anders of langzamer dan gemiddeld. Zij hebben net iets meer oefening en aandacht nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Wanneer dat voor jouw kind het geval is kun je een afspraak maken met onze kinderfysiotherapeut i.o. Amber Valkering. Zij helpt jullie graag verder!

fysiotherapie bij baby met aangeboren aandoening die de motoriek beïnvloedt.

De kinderfysiotherapeut kan o.a. helpen bij:

  • Motorische ontwikkelingsproblemen
  • Problemen met schrijven
  • Weinig variatie of eenzijdig bewegen
  • Verbeteren fysieke fitheid (Kinderen in Beweging)
  • Revalidatie na een fractuur / operatie
  • Sportblessures
  • Voorkeurshouding / schedeldeformatie bij baby’s

Veelgestelde vragen over kinderfysiotherapie

  • Wat is kinderfysiotherapie?

    Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem van kinderen en jongeren (0-18 jaar).

    Momenteel richten wij ons vooral op baby’s met een voorkeurshouding en kleuters / schoolgaande kinderen (4-18 jaar).

  • Hoe ziet het behandeltraject eruit?

    Het onderzoek

    Tijdens de eerste kennismaking bespreken we de hulpvraag. Daarna volgt het onderzoek om te bepalen of kinderfysiotherapie kan helpen. Het onderzoek bestaat uit observaties en testen, waarbij spelenderwijs het probleem in kaart wordt gebracht en er gekeken wordt welke vaardigheden moeite kosten en welke activiteiten er goed gaan. Hierna worden de resultaten besproken en een behandelplan voorgesteld.

    De behandelingen

    Tijdens de behandeling zal het kind zoveel mogelijk spelenderwijs gestimuleerd worden om daarmee motorische vaardigheden uit te breiden. Of het nu gaat om een baby’tje met een voorkeurshouding of een kleuter met achterblijvende motorische ontwikkeling. De behandelingen gebeuren altijd op een manier die aansluit bij de ontwikkelingsfase, de belevingswereld en mogelijkheden van het kind. Ook de ouders spelen een belangrijke rol en worden nauw betrokken. Vaak (thuis) oefenen is namelijk essentieel om de nieuwe vaardigheden echt goed onder de knie te krijgen.

    De duur van de behandeling is mede afhankelijk van de beperkingen en de mogelijkheden van het kind en de hulpvraag.

  • Komen jullie ook aan huis?

    Ja, op verwijzing van de (huis)arts komen we voor de intake bij een voorkeurshouding aan huis. Vervolgbehandelingen vinden in overleg ook thuis of op de praktijk plaats.

  • Wordt fysiotherapie voor mijn kind vergoed?

    In de meeste gevallen worden er 18 behandelingen per aandoening per jaar vergoed. Soms is er een verwijzing nodig. Twijfel je? Neem telefonisch contact met ons op of informeer bij je zorgverzekeraar.

Onze kinderfysiotherapeut i.o. Amber Valkering

Amber Valkering is al jaren fysiotherapeut bij Dijkstra Fysiotherapie. Tijdens haar opleiding rondde zij de minor Kinderfysiotherapie af en wist toen: haar hart ligt bij het helpen van kinderen. Ze startte al snel met sportgroepjes voor kids met overgewicht en/of tragere ontwikkeling en volgde extra cursussen zoals ‘Sportblessures bij kinderen’.

‘Kinderen vragen om een creatieve benaderingswijze. Veel meer dan bij volwassenen heb je te maken met veranderingen op basis van groei en ontwikkeling, maar dat maakt het juist zo ontzettend leuk en uitdagend om met kinderen te werken.’ vertelt ze.

Momenteel volgt Amber de masteropleiding tot kinderfysiotherapeut en kan daarom al een groot deel van de kinderen dat bij ons komt helpen. Wanneer nodig werkt zij multidisciplinair en overlegt ze met artsen, leerkrachten, logopedisten of ergotherapeuten. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld bij neurologische aandoeningen, zal zij doorverwijzen naar een collega kinderfysiotherapeut. Zo zijn jullie verzekerd van de beste passende zorg!

kinderfysiotherapie bij a-symmetrie van de baby's hoofdje of aanwezige voorkeurshouding