Pijn in hamstrings?

Veel sporters hebben het wel eens meegemaakt: tijdens het sprinten schiet het ineens in de achterkant van je bovenbeen. Au! Je voelt gelijk dat er iets aan de hand is. En misschien weet je het ook al: je hebt een blessure aan je hamstring. Je kunt de plek precies met je vinger aanwijzen en de achterkant van je been voelt strak.

De hamstrings worden gevormd door drie spieren aan de achterzijde van je bovenbeen. Ze zorgen ervoor dat je je knie kunt buigen en je heup kunt strekken. De beschadiging komt het meeste voor in de buitenste spier.

Hamstring blessure

Een hamstringblessure komt vaak voor bij atleten en voetballers omdat deze sporten zo explosief van aard zijn. Maar ook een onverwachte beweging in het dagelijks leven kan een hamstringblessure veroorzaken.

Symptomen bij een hamstring blessure

  • acute pijn aan de achterzijde van je bovenbeen (ontstaan tijdens het sporten)
  • pijn tijdens het rekken van je hamstrings
  • moeite met het buigen van je knie
  • blauwe verkleuring op je achterbeen (als een blauwe plek)
  • pijn bij bewegen van je been/knie
  • problemen bij normaal lopen

Dan kan het zijn dat je een hamstring blessure hebt.

Ik trok een sprintje om nog net die mooie bal te kunnen halen, maar binnen een paar stappen kon ik niet meer lopen van de pijn! Na een periode van rust en fysiotherapie ben ik weer helemaal de oude.

— Roy Guijt, 32 jaar

Wat kun je zelf doen?

– Koel de getroffen hamstring 4 tot 6 keer per dag gedurende 15 minuten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een dichtgeknoopte plastic zak met ijsblokjes en een scheutje water. De ideale koeltemperatuur ligt dan tussen 0-7 ºC. Het gebruik van een coldpack is niet verstandig vanwege het risico van plaatselijke bevriezing.

– Blijf het been rustig bewegen binnen de pijngrenzen. Loop op krukken ter ondersteuning als het niet mogelijk is gewicht op het been te zetten.

– Je hoeft met een hamstringblessure niet naar de EHBO. Je kunt de blessure door de huisarts of een (sport)fysiotherapeut laten beoordelen.

Wat doet de fysiotherapeut bij een hamstringblessure?

Een hamstringblessure moet voorzichtig behandeld worden, omdat de kans op herhaling groot is. Je moet opnieuw spierkracht aan de voor- en achterkant van je been leren opbouwen. Het doel van de revalidatie is dat de beschadigde hamstring volledig herstelt en dat je je weer optimaal kunt bewegen. Bij goede revalidatie is de kans dat je hamstringblessure terugkomt minimaal.

De fysiotherapeut begint met pijnbestrijding en ontspanning. Daarna staat oefentherapie centraal, waarbij je onder andere oefeningen en krachttraining doet.

De revalidatie duurt van een paar weken (bij een lichte overrekking) tot drie maanden, als de hamstring volledig door- of afgescheurd is en je geopereerd moet worden.

Afspraak maken

U heeft geen verwijzing nodig van een huisarts om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut