Zwangerschap en rugklachten

Je lichaamshouding verandert tijdens de zwangerschap. Daardoor kun je last krijgen van je rug. Het zijn niet de zwangerschapskilo’s, maar je hormonen die deze pijn veroorzaken. Door rugklachten worden de weefsels rondom je gewrichten slapper en raak je uit balans.

Ook kun je last krijgen van je rug doordat de baarmoeder zwaarder wordt. Slappere buikspieren houden je lichaam niet meer rechtop. Geen wonder dat je tijdens uw zwangerschap last kunt krijgen van je rug. Dit is een natuurlijk proces maar soms kan fysiotherapie je rugklachten verminderen.

Rugklachten bij zwangerschap

De eerste 30 weken had ik weinig last, maar langzaam kreeg ik steeds meer pijn in mijn rug. De behandelingen van Karina boden verlichting en in combinatie met de zwangerschapsgym was ik super voorbereid!

Tania Zaburi, 32 jaar

Bekkeninstabiliteit of 'gewone' rugpijn?

De meeste zwangere vrouwen krijgen last van rugklachten nadat ze langere tijd hebben gezeten, gestaan of gelopen. Maar de rugpijn kan ook ’s ochtends bij het opstaan of bij het draaien in bed ontstaan. Vaak straalt rugpijn bij zwangerschap van de lage rug uit naar je billen, benen en schaambot. Hoewel het op basis van de klachten vaak lijkt op bekkeninstabiliteit, komt gewone rugpijn veel vaker voor. Deze is ook beter te behandelen en voorkomen.

Zo’n 75% van de aanstaande moeders krijgt tijdens de zwangerschap rugklachten. De belangrijkste oorzaak van deze klachten zijn hormonen. Vooral lage rugpijn komt vaak voor.

Wat te doen bij lage rugklachten

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om te blijven bewegen. Je kunt ervoor kiezen om naar zwangerschapsgym te gaan, zodat blijven je je spieren gebruiken en zul je je fitter voelen. Merk je dat je klachten krijgt, zorg er dan voor dat je tijdens je zwangerschap niet meer doet dan nodig is. Probeer niet te veel te bukken of tillen, sta niet te lang en verdeel je gewicht als je staat over beide voeten.