Verstuikte of verzwikte enkel

Het gebeurt meestal in een split-second; je let even niet op, ziet een stoeprand over het hoofd en je voet klapt naar binnen. Of je mist de laatste traptrede en gaat door je enkel. Een verstuikte enkel kan het pijnlijke resultaat zijn.

Wanneer je jouw enkel verstuikt, komt de enkelband kort onder grote spanning te staan. Dat komt omdat de voet plotseling naar binnen klapt. Dit geeft meestal een scherpe, hevige pijn aan de buitenkant van de enkel. Door de snelle beweging rekken de enkelbanden uit of kunnen zelfs scheuren. Vaak ontstaat er al snel zwelling en / of een bloeduitstorting op de enkel.

Fysiotherapie verstuikte enkel

Door je enkel gegaan en kun je onze hulp gebruiken?

Wat kun je zelf doen?

Leg je voet direct hoog. Koelen is een goede methode om de zwelling van de enkel tegen te gaan. Koel 15-20 minuten, wikkel koelelementen altijd in een hand- of theedoek om bevriezing te voorkomen. Probeer na het koelen voorzichtig weer te lopen. Lukt dat helemaal niet? Neem dan contact op met je huisarts om naar je enkel te laten kijken.

Blijf bewegen

Het is belangrijk om de pijnlijke enkel binnen de pijngrens te blijven bewegen als je deze hebt verzwikt. Draai kleine rondjes met je tenen of voet om de doorbloeding te stimuleren. Voorkom dat je spieren stijf worden; dat vertraagt het genezingsproces. Forceer het bewegen niet, voer de belasting geleidelijk op.

Fysiotherapie bij een verstuikte enkel

Weer gaan bewegen na het verzwikken van je enkel kan best spannend zijn. De enkel kan best een tijd pijnlijk blijven, dus wat kun je dan wel en wat beter niet doen? De fysiotherapeut kan je hier super bij helpen. Samen bouwen jullie de beweging, kracht en lenigheid weer op. Ook kan de fysiotherapeut je leren om je enkel zelf in te tapen.