Scheenbeenblessure: een pijnlijk scheenbeen door overbelasting

De scheenbeenblessure staat ook wel bekend als shin splints (beenvliesontsteking) en zorgt naast pijnlijke schenen vaak ook voor gespannen en stijve kuiten. Het is belangrijk om direct te stoppen met trainen om erger te voorkomen.

Oorzaken scheenbeenblessure

Blessures aan het scheenbeen worden vaak veroorzaakt door overbelasting, het dragen van slecht schoeisel, onvoldoende warming up of sporten op een harde ondergrond. De irritatie komt door de schok van het landen bij wandelen, hardlopen en springen.

Heeft u een blessure aan uw scheenbeen?

De symptomen van shin splints zijn:

  • Pijn aan en rondom de voorkant van uw scheenbeen tijdens of na inspanning
  • Uw scheenbeen doet pijn bij lopen op een harde ondergrond
  • De pijn in uw scheenbeen komt steeds vaker en sneller terug

Als u last van heeft van deze klachten, kunt u baat hebben bij fysiotherapie. Maak een afspraak om uw scheenbeen blessure te laten behandelen door één van onze fysio’s.

Ik ben gek op Zumba, maar door het vele springen en dansen op de houten vloer in de sportschool kreeg ik last van mijn schenen. Rust en de juiste begeleiding hielpen mij, ik doe weer volop mee!

Rianne Vuuren, 26 jaar

Wat de fysio bij shin splints doet

Allereerst kijkt de fysiotherapeut naar een eventuele disbalans tussen spieren en of er afwijkende standen zijn in uw voeten, enkels of knieën. In sommige gevallen wordt u ingetapet met kinesiotape zodat u de spieren weer kunt gaan trainen en de belasting van uw scheenbeen weer kunt opbouwen. Rust is altijd een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hiermee verdwijnen de irritaties, waarna u weer kunt gaan opbouwen.

Tip! Neem uw sportschoenen mee

Neem uw sportschoenen mee, de fysio kan u nog beter adviseren aan de hand van uw schoeisel.

Afspraak maken

U heeft geen verwijzing nodig van een huisarts om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut