Kruisbandblessure

Kruisbandblessures komen vaak voor. Ze worden bijvoorbeeld veroorzaakt door een schop tegen het onderbeen bij voetbal, of wanneer u met uw knie tegen een paaltje komt bij het motorrijden. Lastig, want de voorste en achterste kruisbanden houden uw knieën stabiel. Letsel aan uw kruisbanden heeft dan ook vaak grote gevolgen voor uw dagelijks leven. Fysiotherapie of sportfysiotherapie kan u helpen om sneller te herstellen.

Kruisbanden geblesseerd: pijn en ongemak

Pijn is niet altijd een specifiek kenmerk van een kruisbandblessure. Meestal is de pijn afkomstig van omliggende structuren die beschadigd zijn geraakt. Als uw knie een aantal weken na het letsel nog steeds dik is, is dit vaak een symptoom van een instabiele knie. Een niet volledig gescheurde knieband geeft vaak meer pijn dan wanneer deze volledig gescheurd is.

Symptomen van een kruisbandblessure

  • Plotselinge pijn in uw knie
  • Instabiel gevoel, door de knie zakken
  • Zwelling van de knie
  • Moeite met het buigen of strekken van uw knie

Neemt u dan vrijblijvend contact op met onze praktijk. Misschien heeft u een kruisbandblessure.

Tijdens voetbal heb ik mijn knie verdraaid en hoorde ik een knappend geluid. Gelukkig was m'n kruisband niet helemaal gescheurd. Door het versterken van mijn bovenbeenspieren en werken aan mijn stabiliteit kan ik nu weer zonder problemen voetballen.

Peter Eckhart, 19 jaar

Wat doet uw fysiotherapeut bij een kruisbandblessure?

Meestal neemt de fysiotherapeut eerst uw knieklachten weg te nemen met kracht- en coördinatietraining. Hiermee kunnen instabiliteitklachten van uw knie verminderen. Door de spieren aan de achterzijde (hamstrings) te versterken, kunnen deze de functie van de kruisband deels overnemen (spierkorset). Om de spierbalans te borgen probeert de fysio ook de voorzijde (quadriceps) te versterken. Tijdens de herstelperiode ondersteunt u de knie door middel van een brace. Als uw klachten niet verminderen door fysiotherapie, kan een knieoperatie door de orthopedisch chirurg uitkomst bieden.

Revalideren na knieoperatie voorste kruisband

Als u veel beperkingen ervaart is een knieoperatie vaak noodzakelijk, bijvoorbeeld als de voorste kruisband gescheurd is. Tijdens de operatie wordt de voorste kruisband vervangen door een deel van een pees van de hamstring. Daarna gaat u revalideren, waarbij de focus ligt op het verbeteren van de beweeglijkheid, belastbaarheid van uw knie, versterken van de spieren en stabiliteit. Als u graag uw sport wilt hervatten doet u specifieke oefeningen om u zo fit mogelijk te krijgen zodat je weer je sport kan beoefenen.

Afspraak maken

U heeft geen verwijzing nodig van een huisarts om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut