Wat is astma?

Astma is een (blijvende) ontsteking aan uw longen. Astma kan veel klachten veroorzaken, die soms maandenlang aanhouden. Op momenten dat uw longen gevoelig zijn, kunnen ze heftig reageren op stoffen waarvoor u allergisch bent.

Bij astma zwellen de slijmvliezen in de longen, keel en neus op en produceren meer vocht en slijm dan normaal. De spieren rondom uw luchtwegen verkrampen en zorgen ervoor dat uw luchtwegen smaller worden. Ademen wordt dan moeilijker. Als dit uit het niets gebeurd noemen wij dit een astma aanval. Soms is ook sprake van COPD of bronchitis.

Door de fysiotherapeut heb ik veel geleerd over bewegen. Door de rustige opbouw met steeds iets meer uitdaging kan ik weer heerlijk fietsen met mijn hond!

Karin Janssen, 47 jaar

Hoe de fysio helpt bij astma

Bij de intake kijkt de fysiotherapeut naar uw lichamelijke conditie. Op basis van de beperkingen die u ervaart en uw verwachtingen maakt de fysio een behandelplan. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn om ademhalingstechnieken aan te leren of een uitgebalanceerd bewegingsprogramma te volgen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. In het algemeen geldt natuurlijk dat een betere lichamelijke conditie de kwaliteit van uw leven positief beïnvloedt.

Heeft u astma?

Bekende klachten zijn:

  • Piepend ademhalen
  • Veel hoesten
  • Kortademigheid
  • Vermoeidheidsverschijnselen
  • Naar lucht moeten happen
  • Benauwdheid

Als u last heeft van deze klachten, kan dat duiden op astma. Wist u dat de fysiotherapeut astmaklachten kan doen verminderen? Maak een afspraak bij één van onze fysio’s.