Artrose: pijnlijke gewrichten

Artrose is een reumatische aandoening aan één of meer gewrichten, die regelmatig voorkomt. Op de 2 botuiteinden van elk gewricht zit kraakbeen. Dit vangt schokken op en zorgt ervoor dat uw gewrichten soepel bewegen. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen dunner, zachter en de kwaliteit ervan neemt af.

Artrose kan voorkomen in alle gewrichten en kan bij lichte ontsteking ook zorgen voor zwellingen aan het gewricht. Bekende en veelvoorkomende vormen van artrose zijn heupartrose, knieartrose en artrose in de handen.

Dijkstra Fysiotherapie fysiotherapeut in de oefenzaal met patiënt

Bewegen helpt tegen de pijn bij artrose

Heb je last van artrose en kun je onze hulp goed gebruiken?

Hoe herken je artrose?

  • Pijn bij het belasten van uw gewrichten
  • Moeite met het bewegen van uw gewrichten
  • Stijfheid bij het wakker worden
  • Stijfheid als u na langere tijd rust weer beweegt
  • Vaak krakende gewrichten als u beweegt

Heupartrose (coxartrose) en knieartrose (gonartrose)

Bij heupartrose zit de pijn meestal in uw lies en aan de voor- en zijkant van uw heup. De pijn kan uitstralen naar uw bovenbeen of knie. Bij knieartrose voelt u de pijn voornamelijk in en rondom uw knie. Het kan zijn dat u de pijn ook voelt in uw bovenbeen of heup.

Krakende gewrichten

Maken uw gewrichten een krakend geluid bij het bewegen? Dit heet crepiteren en het is een verschijnsel dat veel voorkomt bij mensen met artrose. Het krakende geluid wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen en onderliggende bot bij artrose van structuur veranderen. Het kraken is niet schadelijk of pijnlijk en kan ook voorkomen bij gezonde gewrichten.

Wat doet de fysiotherapeut?

Fysiotherapie kan de pijn sterk verminderen, zodat u uw dagelijkse bezigheden gewoon kunt blijven uitoefenen. De fysiotherapeut leert u een actieve leefstijl aan. Door verantwoord te bewegen voelt u zich minder stijf en krijgt u een betere conditie. De fysio helpt uw houding te verbeteren en geeft u advies en oefeningen die uw spieren versterken en uithoudingsvermogen verbeteren. Na een tijdje kunt u zelfstandig aan de slag. Het is noodzakelijk om te blijven bewegen en oefenen, ook na de fysiotherapie.

Netwerk Artrose

Dijkstra Fysiotherapie is aangesloten bij het Netwerk Artrose. Een aantal fysiotherapiepraktijken en huisartsen uit de regio Alkmaar en Den Helder hebben met de orthopedisch chirurgen van Noordwest Ziekenhuisgroep de handen ineengeslagen. Zij bundelen al hun kennis om samen de behandelingen te optimaliseren. En daar heb jij dus ook profijt van als je bij ons komt!

Dijkstra Fysiotherapie is aangesloten bij het Netwerk Artrose.