Oncologische zorg

Fit tijdens of na kanker….

Wanneer je met kanker te maken krijgt, komt er een hoop op je af. Zowel fysiek als emotioneel krijg je veel te verduren. De medische behandeling van kanker gaat vaak gepaard met bijwerkingen. De klachten kunnen bestaan uit pijn, vermoeidheid, problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten een veranderd lichaamsbeeld of een verminderde belastbaarheid. Deze kunnen lang na de behandeling blijven bestaan.
De laatste jaren wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de bijdrage van fysiotherapie en bewegen bij kanker. Uit deze onderzoeken is gebleken dat fysieke training een positieve bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van leven, zowel voor, tijdens als na de behandeling tegen kanker.
Zo helpt trainen tijdens de chemotherapie bij het volhouden van de behandeling en daardoor ervaren mensen een betere kwaliteit van leven.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten

Binnen ons team zijn fysiotherapeuten Marije Bloem (master oncologisch fysiotherapeut in opleiding), Marjan Sloff en Neli Ootjers-Wind gespecialiseerd in de behandeling bij kanker.
Zij zijn opgeleid om training te geven aan mensen tijdens of na de medische behandeling tegen kanker. Zij begrijpen tegen welke beperkingen u kunt aanlopen en wat behandelingen met het lichaam en de conditie kunnen doen

Onze therapeuten hebben specifieke kennis voor het behandelen van de klachten als gevolg van de chemotherapie operatie en veranderingen in de huid en het onderhuids bindweefsel door littekens of bestraling.

Welke therapie is geschikt voor u

Graag begeleiden Marije, Marjan en Neli u met het bereiken van een optimale kwaliteit van leven en bewegen. Dit doen ze door uw problemen in kaart te brengen en te bespreken waar u tegen aan loopt bij de dagelijkse activiteiten. Aan de hand daarvan wordt duidelijk welke therapie het beste bij u past en welk doelen gesteld kunnen worden om aan te werken.
Bij elke patiënt en in elke fase van de kanker zullen deze doelen anders zijn.
Voorbeelden van doelen om naar toe te werken zijn: het verbeteren van de kracht, conditie, beweeglijkheid, belastbaarheid, het leren omgaan met de beperkingen en het weer zelfstandig gaan sporten.

De fysiotherapie zal de eerste keren individueel plaatsvinden, en later indien mogelijk en gewenst in groepsverband.

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een pomp. Daardoor voert het lichaam vocht af via de lymfe- en bloedbanen.
Manuele lymfdrainage
Er wordt gebruik gemaakt van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer optimaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages/zwachtels en tape gebruiken en therapeutische kousen aanmeten om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen en de thuiszorg. Diverse oedeemfysiotherapeuten hebben zich ook gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie (link naar eigen website)

Kwaliteit van het team

Onze oncologie-teamleden zijn alle drie lid van het Noord-Hollandse Netwerk Oncologische Zorg
en het landelijke Onconet

Deze drie oncologie teamleden zijn samen met collega Karina Janssen ook geregistreerd oedeemtherapeut
Voor meer informatie over oedeemtherapie kunt u hier terecht