Tinnitus, ervaar verlichting door behandeling

Ruim 1 miljoen mensen hebben een vorm van tinnitus of oorsuizen. Met deze klacht hoor je geluiden zonder externe geluidsbron. Iemand anders kan het geluid dus niet horen. De geluiden kunnen verschillen in sterkte en variëren van een piep-, suis- of fluittoon tot gebrom en gebonk. Hoeveel last je hebt van de klachten verschilt erg per persoon, maar oorsuizen kan zo indringend zijn dat het je hele leven beïnvloedt.

Binnen ons team hebben een aantal therapeuten zich gespecialiseerd in het behandelen van tinnitusklachten. In de eerste behandeling onderzoekt de therapeut je uitgebreid. Hierna bespreken we of we iets voor je kunnen betekenen of niet. De behandelingen vallen onder de aanvullende verzekering voor fysiotherapie.

Fysiotherapie bij tinnitus

Last van tinnitus en kun je onze hulp goed gebruiken?

Oorzaken tinnitus

De klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, van te hoge bloeddruk tot aan afwijkingen aan uw gebit of kaak. Vaak is gehoorverlies de veroorzaker van de aandoening. De hersenen krijgen door het gehoorverlies namelijk minder impulsen vanuit de gehoorzenuw. Daardoor kan het zijn dat het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen, uit zichzelf geluiden produceert.

Tinnitus behandelen

Tinnitus is bijna nooit operatief te verhelpen of met medicijnen te behandelen, maar er is in veel gevallen wel degelijk verbetering te behalen door behandeling bij onze fysiotherapeuten. Om de diagnose te kunnen stellen is onderzoek door de KNO-arts of het Audiologisch Centrum noodzakelijk.

Fysiotherapie bij tinnitus

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut onderzoekt de mobiliteit van de hoge nekwervels en zal deze, indien nodig, verbeteren. Zo verbetert ook de doorbloeding van en naar het hoofd. De spieren in je nek en rondom je kaak kunnen hierdoor makkelijker ontspannen. Daarnaast krijg je tijdens de behandeling meer inzicht in welke stappen je zelf kunt ondernemen om de klachten te verminderen. Ook krijg je meer inzicht in de aandoening. In sommige gevallen kan een aanpassing in houding en het doen van specifieke oefeningen tot verlichting leiden.

In veel gevallen kun je zelf meer invloed hebben op je klachten dan je aanvankelijk gedacht. Wij helpen je heel graag met uitzoeken wat werkt voor jou!