Tinnitus: Oorsuizen

Wat is tinnitus?

Ruim 1 miljoen mensen hebben een vorm van tinnitus of oorsuizen. De geluiden die mensen met tinnitus horen, verschillen in sterkte en variëren van een piep-, suis- of fluittoon tot gebrom en gebonk. En dat alles zonder externe geluidsbron.

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, van te hoge bloeddruk tot aan afwijkingen aan uw gebit of kaak. Vaak is gehoorverlies de veroorzaker van de aandoening. De hersenen krijgen door het gehoorverlies minder impulsen vanuit de gehoorzenuw. Het gevolg kan zijn dat het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen, uit zichzelf geluiden produceert.

Tinnitus is bijna nooit operatief te verhelpen of met medicijnen te behandelen, maar er is wel degelijk hulp te halen. Dijkstra Fysiotherapie werkt samen met het Audiologisch Centrum Holland Noord bij de behandeling van mensen met tinnitus. Om de diagnose tinnitus te kunnen stellen is onderzoek door de KNO-arts of het Audiologisch Centrum noodzakelijk.

Heeft u last van :

  • oorsuizen
  • piepend geluid
  • gehoorverlies
  • zeurende toon
  • hyperacusis/overgevoeligheid voor geluid
  • evenwichtsstoornis/verlies
  • hoge bloeddruk

Dan kan het zijn dat u tinnitus heeft. Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.

``Zolang er overdag geluid om me heen is, gaat het goed. Maar als ik in bed lig, valt me vaak op wat een herrie het eigenlijk is in mijn hoofd.``

Afspraak maken

U heeft geen verwijzing nodig van een huisarts om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut

Wat kan de fysiotherapeut doen bij tinnitus?

Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u om het inzicht in uw klachten te vergroten. Het leren omgaan met tinnitus is een moeilijk, maar ook belangrijk aspect van de behandeling. Vaak heeft u meer invloed op de klachten dan u zelf denkt. Stress en vermoeidheid bijvoorbeeld kunnen uw tinnitus klachten verergeren. De fysio gaat samen met u op zoek naar een manier van ontspannen die goed bij u past.

Verder onderzoekt de therapeut de mobiliteit van de hoge nekwervels en zal deze, indien nodig, losmaken . Zo verbetert de doorbloeding van en naar het hoofd en de spieren in uw nek en rondom uw kaak kunnen hierdoor makkelijker ontspannen. Voor sommige mensen met tinnitus hebben houdingstherapie en oefeningen een positief effect.