Manuele therapie

Voelt het alsof je rug helemaal vastzit? Of heb je hoofdpijn door spanning in je nek of schouders? Wanneer bewegen moeilijk gaat kan manuele therapie uitkomst bieden. In de volksmond wordt manuele therapie soms ook ‘kraken’ genoemd. Dit omdat er bij de behandeltechnieken die een manueel therapeut gebruikt soms geluid vrijkomt. Manuele therapie is echter meer dan dat.

Manueel therapeuten zijn namelijk gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten aan de hele wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Denk hierbij dus ook aan knieklachten of bijvoorbeeld een tenniselleboog. Ze gebruiken hiervoor verschillende, veilige technieken. De effecten van de behandeling zijn meestal snel merkbaar. Je gewrichten zullen beter functioneren en de pijn neemt af. Hierdoor kun je makkelijker bewegen.

Blijf niet lang doorlopen met klachten. Hoe sneller je hulp zoekt hoe groter de kans dat je minder pijn ervaart en sneller weer klachtenvrij kunt bewegen. Onze manueel therapeuten helpen je graag!

Bij welke klachten kan manuele therapie helpen?

  • Hoofd- en nekpijn die soms uitstraalt tot in de armen
  • Nek- en schouderklachten
  • Lage rugklachten met misschien ook uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten waardoor rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Kaakklachten met daarnaast nekklachten
  • Heupklachten (als gevolg van slijtage)
Dijkstra Fysiotherapie Manuele therapie

Een behandeling van een manueel therapeut kan bewegingsvrijheid weer vergroten

Wij staan voor je klaar!

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in klachten aan de wervelkolom en gewrichten in de armen en benen. Ze hebben een extra opleiding gevolgd en daardoor veel extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam.

“De beste houding is de volgende houding”

Hoe ziet de behandeling eruit?

De manueel therapeut gebruikt specifieke technieken waarmee zij je van je pijnklachten af kunnen helpen. Tijdens de behandeling heft de manueel therapeut op een zachte manier blokkades op. Door middel van het bewegend mobiliseren van je gewrichten worden kleine correcties uitgevoerd. Je voelt dit wel, maar het doet geen pijn. Soms wordt een enkele beweging sneller uitgevoerd, dit noemen we een manipulatie. Het is een veilige behandelmethode. Soms ontstaat er een krakend geluid. Dit komt omdat er verschil in druk ontstaat tijdens de beweging. Het is dus niet het bot dat “kraakt” zoals vaak wordt gedacht.

De behandeling zorgt voor afname van pijn, waardoor je makkelijker kunt bewegen. En bewegen is weer goed voor je herstel. Naast de behandeling moet je vaak zelf nog oefeningen doen om het gewricht soepel te houden en wordt er een bewegingsadvies meegegeven.