Voorkeurshouding bij baby's

Sommige baby’s hebben een voorkeurshouding. Dit betekent dat zij hun hoofd telkens naar één kant draaien of juist stil houden in het midden. Hierdoor kan het nog zachte schedeltje in de eerste maanden afgeplat raken. Wanneer je dit snel bij je kindje opmerkt kun je zelf gelukkig veel doen om de voorkeur te verminderen, je kindje kan dit namelijk niet zelf. En onze kinderfysiotherapeut i.o. Amber Valkering kan jullie hier met behulp van tips, adviezen en verschillende oefeningen perfect bij helpen!

De behandeling

De behandeling is erop gericht om je kindje te leren het hoofd zelf naar beide kanten te draaien en zich symmetrisch te ontwikkelen. In het begin kost dit zeker tijd en energie, maar jullie inzet wordt uiteindelijk beloond! Om de voortgang te bekijken maken we bij Dijkstra Fysiotherapie gebruik van Skully Care. Een handige, snelle en kindvriendelijke manier van schedelmetingen bij baby’s met een voorkeurshouding.

Het doel van de behandeling

 • Weer recht kunnen liggen, zowel op de rug als op de buik
 • Het hoofd in het midden kunnen houden en goed naar zowel links als rechts kunnen kijken
 • Beide armen en benen even goed kunnen gebruiken

Veelgestelde vragen over kinderfysiotherapie

 • Wat is kinderfysiotherapie?

  Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem van kinderen en jongeren (0-18 jaar).

  Momenteel richten wij ons vooral op baby’s met een voorkeurshouding en kleuters / schoolgaande kinderen (4-18 jaar).

 • Hoe ziet het behandeltraject eruit?

  Het onderzoek

  Tijdens de eerste kennismaking bespreken we de hulpvraag. Daarna volgt het onderzoek om te bepalen of kinderfysiotherapie kan helpen. Het onderzoek bestaat uit observaties en testen, waarbij spelenderwijs het probleem in kaart wordt gebracht en er gekeken wordt welke vaardigheden moeite kosten en welke activiteiten er goed gaan. Hierna worden de resultaten besproken en een behandelplan voorgesteld.

  De behandelingen

  Tijdens de behandeling zal het kind zoveel mogelijk spelenderwijs gestimuleerd worden om daarmee motorische vaardigheden uit te breiden. Of het nu gaat om een baby’tje met een voorkeurshouding of een kleuter met achterblijvende motorische ontwikkeling. De behandelingen gebeuren altijd op een manier die aansluit bij de ontwikkelingsfase, de belevingswereld en mogelijkheden van het kind. Ook de ouders spelen een belangrijke rol en worden nauw betrokken. Vaak (thuis) oefenen is namelijk essentieel om de nieuwe vaardigheden echt goed onder de knie te krijgen.

  De duur van de behandeling is mede afhankelijk van de beperkingen en de mogelijkheden van het kind en de hulpvraag.

 • Komen jullie ook aan huis?

  Ja, op verwijzing van de (huis)arts komen we voor de intake bij een voorkeurshouding aan huis. Vervolgbehandelingen vinden in overleg ook thuis of op de praktijk plaats.

 • Wordt fysiotherapie voor mijn kind vergoed?

  In de meeste gevallen worden er 18 behandelingen per aandoening per jaar vergoed. Soms is er een verwijzing nodig. Twijfel je? Neem telefonisch contact met ons op of informeer bij je zorgverzekeraar.

Onze kinderfysiotherapeut i.o. Amber Valkering

Amber Valkering is al jaren fysiotherapeut bij Dijkstra Fysiotherapie. Tijdens haar opleiding rondde zij de minor Kinderfysiotherapie af en wist toen: haar hart ligt bij het helpen van kinderen. Ze startte al snel met sportgroepjes voor kids met overgewicht en/of tragere ontwikkeling en volgde extra cursussen zoals ‘Sportblessures bij kinderen’.

‘Kinderen vragen om een creatieve benaderingswijze. Veel meer dan bij volwassenen heb je te maken met veranderingen op basis van groei en ontwikkeling, maar dat maakt het juist zo ontzettend leuk en uitdagend om met kinderen te werken.’ vertelt ze.

Momenteel volgt Amber de masteropleiding tot kinderfysiotherapeut en kan daarom al een groot deel van de kinderen dat bij ons komt helpen. Wanneer nodig werkt zij multidisciplinair en overlegt ze met artsen, leerkrachten, logopedisten of ergotherapeuten. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld bij neurologische aandoeningen, zal zij doorverwijzen naar een collega kinderfysiotherapeut. Zo zijn jullie verzekerd van de beste passende zorg!

Kinderfysiotherapeut Amber Valkering in oefenzaal met kind bij Dijkstra Fysiotherapie