Nekpijn

Wat is nekpijn?

Nekpijn is een vervelende kwaal die ineens kan opspelen. Er ontstaan nekklachten die je kunnen beperken in het bewegen en daarbij pijnlijk kunnen zijn.  Soms verdwijnen deze klachten vanzelf, maar ze kunnen ook langdurig aanhouden. Vaak is het een zeurende pijn aan één of beide kanten van je nek. Wanneer nekpijn spontaan ontstaat is de oorzaak vaak aanwijsbaar, namelijk een onverwachte beweging waarbij bijvoorbeeld een spier verrekt is. Er kan ook sprake zijn van nekpijn zonder aanwijsbare oorzaak.

Dijkstra Fysiotherapie nekpijn

Heb je aanhoudende klachten en wil je direct geholpen worden door een van onze specialisten? Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. Maak direct een afspraak.

Nekpijn, wat te doen?

Wanneer je nekpijn ervaart adviseren wij om een afspraak te maken met de fysiotherapeut.  De fysiotherapeut doet onderzoek doen naar de oorzaak en past de behandeling hier op aan.

Mocht je de pijn zelf willen proberen te verlichten kun je het volgende doen:

  • Blijf in beweging. Probeer de nek lichtjes te bewegen, maar niks te forceren. Door kleine bewegingen te maken door bijvoorbeeld je hoofd naar links en naar rechts te draaien kun je de nekspieren opwarmen en zo de beweging steeds groter maken.

Daarnaast is het belangrijk om zelf na te gaan wat de mogelijke oorzaak van de nekpijn is. Indien de nekpijn veroorzaakt wordt door een verkeerde werkhouding is het belangrijk de werkhouding ook aan te passen om langdurige klachten te voorkomen. Ook hier kan de fysiotherapeut bij helpen.

Bekijk hier meer oefeningen bij nekpijn.

Symptomen nekpijn

Typische nekpijn symptomen zijn:

  • Stijfheid
  • Uitstraling naar het hoofd en schouders
  • Tintelingen naar de armen of handen
  • Niet kunnen draaien met de nek

Nekpijn kan ook goed samengaan met andere vervelende kwalen zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid etc.

Hoe lang nekpijn duurt verschilt erg per persoon en de oorzaak van de nekpijn. In de meeste gevallen neemt nekpijn af na 2 tot 6 weken.

Oorzaken nekpijn

Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben. Er kan een direct aanwijsbare oorzaak zijn waarbij er direct impact is geweest op de nek zoals bij een auto-ongeluk (whiplash) of val, maar ook bij een onverwachte beweging, dan is er sprake van acute nekpijn. Daarnaast zijn er ook oorzaken die niet direct te herleiden zijn, maar wel voor nekpijn kunnen zorgen. Zoals:

  • Verkeerde zit-, lig-, sta-houding
  • Overbelasting van de spieren
  • Spanning en stress
  • Onverwachte bewegingen

Hierdoor kan een bijvoorbeeld een stijve nek of nekhernia ontstaan.

Fysiotherapie bij nekpijn

Fysiotherapie is aan te raden bij nekpijn. De fysiotherapeut weet de oorzaak van de nekpijn te achterhalen en past hier het behandelplan op aan. Wanneer je de juiste behandeling krijgt en oefeningen doet zijn de klachten effectief en snel verdwenen.

Wanneer de nekpijn al enige tijd aanhoudt is het verstandig een fysiotherapeut te raadplegen, maar juist ook om te voorkomen dat je er lange tijd last van hebt.

Fysiotherapie bij nekpijn is zeer doeltreffend. Laat de nekpijn je niet in je dagelijks leven beperken en werk samen met de fysiotherapeut naar een oplossing.