COPD

Wat is COPD ?

Een longziekte als COPD kan je leven flink verzieken. Maar wist je dat beweging een wereld van verschil kan maken? Hoe beter uw uithoudingsvermogen, hoe fitter je je voelt. COPD is niet te genezen, maar je kunt de klachten wel verminderen.

COPD is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Het belangrijkste symptoom is benauwdheid. Bij sommige mensen is de ziekte mild, bij anderen kunnen klachten snel verergeren. Een stuk fietsen of een boodschap doen kan dan moeilijk worden.

Symptomen COPD

  • benauwdheid
  • hoesten
  • kortademigheid
  • vermoeidheid
  • weinig spierkracht
  • slijm ophoesten

Neem dan eens vrijblijvend contact op met onze praktijk. Wellicht is Fysiotherapie voor COPD een goede oplossing voor de klachten.

Traplopen was echt een probleem, nu lukt het me om zelfs een uur te wandelen.

— Mevrouw Kramer-de Hoop

Chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis zijn ontstekingen in de kleine luchtwegen vaak de boosdoener voor de klachten. De klieren die in de kleine luchtwegen zitten zijn vergroot. Daardoor wordt overmatig veel slijm geproduceerd. Door de zwelling van de slijmvliezen kunnen de luchtwegen geblokkeerd worden.

Longemfyseem

Als je last hebt van een emfyseem dan is de wand van de longblaasjes beschadigd. Longblaasjes zijn heel stevig en zitten in de kleine luchtwegen. Als een longblaasje zijn stevigheid verliest, dan zakt deze in elkaar als je uitademt.

Wat kan ik zelf doen bij COPD?

Kom in beweging! Door lichaamsbeweging wordt het uithoudingsvermogen vergroot en dat heeft een gunstig effect op de longen. Vind je het moeilijk om zelf in beweging te komen? Een fysiotherapeut kan uitkomst bieden.