GLI… Gezonder Leven Invoeren?

Je hebt misschien al meerdere pogingen gedaan, maar telkens met hetzelfde resultaat.
Je sponsort de sportschool een tijdje, maar het lukt niet om te blijven gaan en die drempel wordt steeds iets hoger.
Je hebt laten zien dat je super gedisciplineerd kunt zijn, je valt af, maar uiteindelijk verval je toch weer in oude patronen en kom je langzaam weer aan.
Dit soort processen kosten enorm veel mentale energie; en gelukkiger wordt je er meestal niet van.

Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat het deze keer écht anders gaat zijn?

Wat is GLI?

Officieel staat GLI voor Gecombineerde Leefstijlinterventie. Het is een programma waarbij je voor langere tijd wordt ondersteund bij het maken van betere keuzes voor jezelf. Geen crashdieet dus, we laten je niet vallen! We weten namelijk hoe moeilijk het kan zijn om dingen anders te doen dan je gewend bent, of onbewust geleerd hebt. Daarom biedt onze (gecertificeerde) leefstijlcoach Inge Woldhuis jou de GLI: Coaching op Leefstijl (CooL).

Coaching op Leefstijl, wat houdt dat in?

Jouw huidige leefstijl is het startpunt van het CooL-programma en jij hebt de regie! Je stelt zelf, met ondersteuning van de leefstijlcoach, haalbare, persoonlijke doelen en koppelt hier acties aan. Jij weet namelijk zelf het allerbeste wat je wilt bereiken en meestal ook best hoe je dat voor elkaar zou kunnen krijgen.

Wij zijn je spreekwoordelijke stok achter de deur. Gedurende het programma worden acties opgevolgd en waar nodig bijgestuurd. Op deze manier kun jij beetje bij beetje betere keuzes maken die werken voor jou. Geen ingrijpende veranderingen dus die ver afstaan van wat je normaal doet, we gaan je helpen om je bewust te worden van ongezonde gewoontes en je helpen deze rustig aan te vervangen door gezondere alternatieven. Ook is er aandacht voor terugval, want dit hoort nu eenmaal bij het veranderproces. Hier goed mee leren omgaan is een kunst waarbij we je graag helpen.

Hoe ziet het traject eruit?

Je gaat deze ‘commitment’ aan voor twee jaar. Dit lijkt lang, maar laat je hierdoor absoluut niet ontmoedigen. Doordat we langere tijd samen zullen werken hebben we de kans om echt de diepte in te gaan en de tijd te nemen jouw uitdagingen samen aan te gaan.

Je werkt in groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken stapsgewijs aan het rustig veranderen van je huidige leefpatroon.
Aan bod komen onderwerpen als:

 • Wat is gezond? En hoe werkt dit voor jou?
 • Hoe maak je gezonde keuzes en hoe zorg je dat je dat blijft doen?
 • Wat wil je daarmee bereiken?
 • Bewegen en hoe kun je dit volhouden?
 • Slapen & ontspanning, net zo belangrijk!

Het programma bestaat uit een behandelfase (9 maanden) en een onderhoudsfase (15 maanden). Bij elke fase horen 2 individuele gesprekken en 8 groepsbijeenkomsten met ieder een apart thema.

Wat doet een leefstijlcoach?

Leefstijlcoach.. dat klinkt hip, maar wat doet een leefstijlcoach eigenlijk?

Inge Woldhuis heeft jaren bij ons gewerkt als fysiotherapeute. Ze merkte dat veel mensen die bij haar kwamen best wisten dat ze oefeningen moesten doen maar moeite hadden om dit blijvend te integreren in hun dagelijkse leven. De klacht verminderde, de oefeningen werden niet meer gedaan, de klachten kwamen weer terug. Iemand helpen om ervoor te zorgen dat klachten echt wegblijven werd haar missie en de opleiding tot coach met later de post-HBO specialisatie tot leefstijlcoach waren logische gevolgen.

Wat zijn de resultaten?

Zoals eerder gezegd heb jij de regie. Jij bepaalt de doelen, maar in onze omgeving zien we vaak dat deelname aan een GLI-traject zorgt voor:

 • Een gezonder gewicht (geen of minder overgewicht)
 • Betere bloedwaardes (wanneer je diabetes type 2 hebt of in een voorstadium zit)
 • Meer bewegen dan wat je nu doet
 • Minder medicijnen nodig hebben dan wat je nu nodig hebt
 • Meer energie voor dingen die belangrijk voor je zijn

Voor wie is een GLI-traject geschikt?

De GLI is er voor mensen met overgewicht die het vanaf nu anders willen gaan doen, maar daar steun in de rug bij kunnen gebruiken. Je huisarts beslist of je in aanmerking komt voor de GLI. Maak daar dus eerst een afspraak voor een verwijzing.

Je kunt je aanmelden voor het leefstijlprogramma als je:

 • 18 jaar of ouder bent
 • overgewicht hebt (d.w.z. een BMI tussen 25 en 30)
  en daarnaast een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten
 • of als je ernstig overgewicht hebt (d.w.z. een BMI van meer dan 30)

Wil je weten wat jouw BMI is? Dan kun je deze calculator van het voedingscentrum gebruiken.

Zijn er kosten verbonden aan een GLI?

Jouw zorgverzekeraar vergoedt alle kosten van de GLI. Dit betekent dat de twee jaar waardevolle ondersteuning voor iedereen die dit nodig heeft beschikbaar is, mooi toch! Onze erkende GLI wordt vergoed vanuit je basisverzekering en is vrijgesteld van eigen risico. Deelname is kosteloos maar zeker niet vrijblijvend! Er wordt verwacht dat je alle sessies aanwezig bent en ook tussen de sessies actief aan de slag gaat met je zelf geformuleerde verbeterstappen.

Ben jij óók gemotiveerd om aan je leefstijl te werken?

Neem dan contact met ons op voor een intake-gesprek en informeer naar de start van de eerstvolgende groep