GLI: Gecombineerde leefstijlinterventie

Je hebt misschien al meerdere pogingen gedaan, maar telkens met hetzelfde resultaat. Je sponsort de sportschool een tijdje, maar het lukt niet om te blijven gaan en die drempel wordt steeds iets hoger. Je hebt laten zien dat je super gedisciplineerd kunt zijn, je valt af, maar uiteindelijk verval je toch weer in oude patronen en kom je langzaam weer aan. Dit soort processen kosten enorm veel mentale energie; en gelukkiger word je er meestal niet van.

Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat het deze keer écht anders gaat zijn?

Dijkstra Fysiotherapie Gecombineerde leefstijlinterventie intake

Ben jij óók gemotiveerd om aan je leefstijl te werken?

Neem dan contact met ons op voor een intake-gesprek en informeer naar de start van de eerstvolgende groep

Dijkstra Fysiotherapie Gecombineerde leefstijlinterventie GLI intake

Wat houdt een GLI-traject in?

GLI staat voor Gecombineerde Leefstijlinterventie. Het is een programma waarbij je voor langere tijd wordt ondersteund bij het maken van betere keuzes voor jezelf. Geen crashdieet dus, we laten je niet vallen! We weten namelijk hoe moeilijk het kan zijn om dingen anders te doen dan je gewend bent, of onbewust geleerd hebt. Daarom bieden we jou de GLI: Coaching op Leefstijl (CooL).

Coaching op Leefstijl, wat houdt deze GLI in?

Jouw huidige leefstijl is het startpunt van het CooL-programma en jij hebt de regie! Je stelt zelf, met ondersteuning van de leefstijlcoach, haalbare, persoonlijke doelen en koppelt hier acties aan. Jij weet namelijk zelf het allerbeste wat je wilt bereiken en meestal ook hoe je dat voor elkaar zou kunnen krijgen. Wij zijn je spreekwoordelijke stok achter de deur.

‘One day or Day one?’

Gedurende het programma worden acties opgevolgd en waar nodig bijgestuurd. Op deze manier kun jij beetje bij beetje betere keuzes maken die werken voor jou. Geen ingrijpende veranderingen dus die ver afstaan van wat je normaal doet, we gaan je helpen om je bewust te worden van ongezonde gewoontes en je helpen deze rustig aan te vervangen door gezondere alternatieven. Ook is er aandacht voor terugval, want dit hoort nu eenmaal bij het veranderproces. Hier goed mee leren omgaan is een kunst waarbij we je graag helpen.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet het traject eruit?

Je gaat deze ‘commitment’ aan voor twee jaar. Dit lijkt lang, maar laat je hierdoor absoluut niet ontmoedigen. Doordat we langere tijd samen zullen werken hebben we de kans om echt de diepte in te gaan en de tijd te nemen jouw uitdagingen samen aan te gaan.

Je werkt in groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken stapsgewijs aan het rustig veranderen van je huidige leefpatroon. Aan bod komen onderwerpen als:

– Wat is gezond? En hoe werkt dit voor jou?
– Hoe maak je gezonde keuzes en hoe zorg je dat je dat blijft doen?
– Wat wil je daarmee bereiken?
– Bewegen en hoe kun je dit volhouden?
– Slapen & ontspanning, net zo belangrijk!

Het programma bestaat uit een behandelfase (9 maanden) en een onderhoudsfase (15 maanden). Bij elke fase horen 2 individuele gesprekken en 8 groepsbijeenkomsten met ieder een apart thema.

Voor wie is een GLI-traject geschikt?

Stap 1: Verwijzing van de huisarts

De GLI is er voor mensen met overgewicht die het vanaf nu anders willen gaan doen, maar daar steun in de rug bij kunnen gebruiken. Je huisarts beslist of je in aanmerking komt voor de GLI. Maak daar dus eerst een afspraak voor een verwijzing.

Stap 2: Aanmelden

Je kunt je daarna bij ons aanmelden voor het leefstijlprogramma als je:

– 18 jaar of ouder bent
– overgewicht hebt (d.w.z. een BMI tussen 25 en 30)
– én daarnaast een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten
– óf als je ernstig overgewicht hebt (d.w.z. een BMI van meer dan 30)

Wil je weten wat jouw BMI is? Dan kun je deze calculator van het Voedingscentrum gebruiken.

Welke resultaten kun je verwachten?

Zoals eerder gezegd heb jij de regie. Jij bepaalt de doelen, maar in onze omgeving zien we vaak dat deelname aan een GLI-traject zorgt voor:

– Gezonder gewicht (geen of minder overgewicht)
– Betere bloedwaardes (wanneer je diabetes type 2 hebt of in een voorstadium zit)
– Meer bewegen dan je nu doet
– Minder medicijnen nodig hebben dan je nu nodig hebt
– Meer energie voor dingen die belangrijk voor jou zijn

Zijn er kosten verbonden aan een GLI?

Jouw zorgverzekeraar vergoedt alle kosten van de GLI. Dit betekent dat de twee jaar waardevolle ondersteuning voor iedereen die dit nodig heeft beschikbaar is, mooi toch! Onze erkende GLI wordt vergoed vanuit je basisverzekering en is vrijgesteld van eigen risico. Sommige zorgverzekeraars verwachten alleen wel dat jij de factuur voorschiet. Je betaalt deze dan aan ons en krijgt daarna het volledige bedrag terug van je zorgverzekeraar. Zeker weten van tevoren? Neem dan even contact op met je verzekeraar over de polisvoorwaarden.

Deelname is dus kosteloos maar zeker niet vrijblijvend! Er wordt verwacht dat je alle sessies aanwezig bent en ook tussen de sessies actief aan de slag gaat met je zelf geformuleerde verbeterstappen.

Op welke locatie vinden de bijeenkomsten plaats?

We hebben verschillende GLI-groepen op onze locaties aan de Schoenmakerstraat (De Mare) en het Geert Groteplein (Overdie). Je kunt zelf kiezen op welke locatie je wilt deelnemen.

De intakes en 1-op-1 coaching gesprekken vinden op locatie plaats.

Sporten tijdens jouw GLI-traject

De naam zegt het eigenlijk al; tijdens het traject gaan we je coachen op leefstijl. We zijn er echter van overtuigd dat bewegen een belangrijk onderdeel is van een gezonde leefstijl. Hoe je dat doet, en waar je dat doet, daar ben jij natuurlijk helemaal vrij in. De auto net iets verder van je bestemming parkeren of de fiets pakken, muurzitten tijdens je favoriete serie of op 1 been staan tijdens de afwas. Mogelijkheden genoeg! Wil je graag bij ons, misschien wel gezellig met een aantal medeGLI-ers, sport? Dan is het Gezond & Actief Onbeperkt abonnement een uitkomst!