Nekhernia

Wat is een Nekhernia?

Uw wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, die worden bijeengehouden door banden, spieren en pezen. De tussenwervelschijven zijn elastisch en fungeren als schokdemper en zorgen er daarnaast voor dat uw wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Door verschillende oorzaken kan een tussenwervelschijf gaan uitpuilen of scheuren, waardoor de kern naar buiten wordt gedrukt. Dit heet een hernia (Hernia Nuclei Pulposi of HNP).

Symptomen nekhernia

Als u een nekhernia heeft en de uitstulping drukt op een zenuw of het ruggenmerg, kunt u een scherpe, schietende nekpijn ervaren. Deze pijn kan uitstralen naar uw arm (tot voorbij de elleboog). Ook kunt u kracht en gevoel in uw arm verliezen.

Symptomen van een nekhernia

  • hoofdpijn
  • nekpijn
  • pijn in uw schouders
  • uitstralingspijn naar uw arm
  • krachtverlies in uw arm of hand

Dan bestaat de kans dat u een nekhernia heeft. Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk, onze therapeuten hebben jarenlange ervaring met het behandelen van herniaklachten.

Steeds als ik hoestte, voelde ik een pijnscheut in mijn nek. Het bleek een nekhernia te zijn. Na een paar weken werd de pijn minder en met de hulp van mijn fysio houd ik de kans op herhaling zo klein mogelijk

Joris Snoek, 35 jaar

Fysiotherapie bij een nekhernia

Als onze fysiotherapeut vermoedt dat u een hernia heeft, zal hij u eerst doorverwijzen om een MRI-scan te laten maken. Als een operatie nodig is, dan begint u doorgaans 6 weken na de operatie met fysiotherapie voor uw gespannen nek- of schouderspieren.

Behandeling van een nekhernia

Tijdens fysiotherapie krijgt u advies over bewegen en het in conditie houden van uw spieren. Door middel van oefentherapie versterkt u uw spieren en ook kijkt onze fysio of uw houding van invloed is op de hernia.

Verder gebruikt de fysiotherapeut technieken om vastzittende gewrichten rondom uw hernia los te maken. Hierdoor voelt uw nek soepeler en vrijer. Ook helpt hij u met oefeningen waarmee u in het dagelijks leven de belasting op uw nek minimaliseert.