Meniscus letsel

In uw knie zitten 2 schijven van soepel kraakbeen tussen het boven- en onderbeen. Dit zijn de binnenste en de buitenste meniscus. Deze schijven kunnen beschadigen door acuut letsel maar ook door veroudering of slijtage.

Soms worden klachten als artrose in de knie of een kruisbandblessure verward met meniscusletsel.

Acuut meniscusletsel

Uw meniscus kan bijvoorbeeld scheuren als uw knie draailetsel ondergaat, dit gebeurt vaak bij voetbal- of hockeyblessures, zaalsporten of tijdens het skiën. Daarnaast kan uw meniscus scheuren bij een draaibeweging van uw knie in hurkhouding of bij langdurige overbelasting (zoals hardlopen).

Heeft u last van :

  • pijn in uw knie bij traplopen
  • pijn bij het hurken
  • een knie die wel eens ‘op slot’ gaat
  • pijn bij het draaien van uw knie
  • vocht in de knie

Fysiotherapie is een goede oplossing voor veel meniscusklachten. Om een afspraak te maken neemt u contact op met onze praktijk.

Tijdens het leggen van onze nieuwe vloer maakte ik gehurkt een draaibeweging met mijn knie waarna ik veel pijn bleef houden. De fysio heeft me goed geadviseerd en geholpen met trainen waardoor de pijn snel weer weg was.

Marja Pronk, 29 jaar

Wat doet de fysiotherapeut bij letsel aan de meniscus?

Om te bepalen of u u meniscusletsel heeft, doet de fysiotherapeut een aantal tests. Slijtage is niet terug te draaien, maar door regelmatig te bewegen op de juiste manier, houdt u de meniscus zo gezond mogelijk. De fysiotherapeut helpt u hierbij door middel van stabiliserende en mobiliserende technieken en oefeningen om uw spierkracht te versterken en proprioceptie te stimuleren.

Vuistregel kniel- en hurkbewegingen

Bij jonge mensen met goede doorbloeding van de meniscus, kan de meniscus genezen. Vuistregel is wel dat kniel- en hurkbewegingen worden vermeden. Uw knie geeft zelf aan tot waar het buigen verstandig is: bij pijn is de grens bereikt. Herstel kan soms enkele maanden duren. Als de klachten blijven bestaan en/of de knie regelmatig op slot schiet, is een kijkoperatie in de knie (arthroscopie) noodzakelijk. Na de operatie kan de fysiotherapeut u ook helpen.

Afspraak maken

U heeft geen verwijzing nodig van een huisarts om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut